Cat costa sa traiesti in Paris (Franta) ?


Salarii

Salariul minim este in jur 1500 euro si minim 8 euro/ora. Teoretic programul in Franta este de 7 ore pe zi (35 ore pe saptamana), dar in domeniul privat se lucreaza mai mult.

Puteti vizualiza locuri de munca in Franta pe urmatoarele siteuri:

http://www.adecco.fr/Pages/default.aspx

http://www.parisjob.com/

http://www.travail-emploi.com

http://www.world-job.net

http://www.jobisjob.fr

http://www.njobs.fr


Impozitul pe venit in Franta

Din salariul brut scazi contributii sociale, asigurari de sanatate, etc, care in general sint in jur de 22-23%. Suma care ti-a ramas se numeste salariu net impozabil si este supusa impozitului pe venit.

Poti calcula salariul net si salariul brut la urmatoarea adresa:

http://www.juritravail.com/salaire/calcul-salaire-net-brut.html


Chirie

Chiria in Paris este ucigatoare, dar si mai greu este sa gasesti locuinta.

De altfel, chiriile pentru astfel de locuinte, cu dimensiuni intre 9 si 15 metri patrati, cu baie si bucatarii comune, ajung chiar si la 450 - 500 de euro pe luna, in functie de locatie.

Pentru o locuinta cat de cat decenta, adica o garsoniera de 30 - 40 de metri patrati, cu baie si bucatarie, la periferia orasului, veti scoate din buzunar intre 650 si 1.000 de euro, potrivit site-ului de oferte imobiliare SeLoger.com. O astfel de locuinta, cu vedere spre Arcul de Triumf, costa 2.600 de euro pe luna, iar garantia pe care trebuie sa o depuneti pentru a incheia contractul se ridica la 7.600 de euro.Pentru doua camere de pana in 40 de metri patrati, preturile sunt cuprinse intre 550 si 850 de euro/luna, iar pentru un apartament de doua camere de 60 - 70 de metri patrati, pretul se ridica la 1.000 - 2.300 de euro/luna, multe camere nefiind si mobilate.

Puteti vizita si site-ul www.pap.fr (Particulier a Particulier) pentru o idee de preturi.

O alta solutie este sa locuiesti in banlieues (adica in afara Parisului). Exista trenuri destul de frecvente spre Paris (se numesc RER uri).

Teoretic programul in Franta este de 7 ore pe zi (35 ore pe saptamana), dar in domeniul privat se lucreaza mai mult.

Transport

Transportul in Paris: www.ratp.fr

Abonament lunar zona 1-2 in jur de 80 euro (Ile de France are 8 zone, iar in primele doua este Parisul, in restul banlieues)

Alte cheltuieli

Celelalte cheltuieli difera mult.

Daca te rezumi la minimum, adica supermarketuri si cantine studentesti, ar fi in jur de 200-300 euro. Intretinerea este uneori inclusa in chirie.

Internetul cu TV digitala si uneori cu telefonie nelimitata sunt in jur de 30 euro (preturile variaza).

Alte costuri in Paris:

Labels: , , , ,